Wat is en doet een podotherapeut?
- door 8d71424fd2564255df35b07e3263715018a829e8
- •
- 24 okt, 2019
- •
Heb je last van klachten in je voet, enkel, knie, heup en/of rug? Zijn die klachten veroorzaakt door een afwijkend looppatroon of een afwijkende stand van de voeten? Dan kun je overwegen om contact op te nemen met een podotherapeut. Het Griekse woord podo betekent voet. Wat is dus een podotherapeut? Een paramedicus die de zojuist genoemde klachten kan onderzoeken en behandelen.
Welke behandelingen doet een podotherapeut?
· Klachten aan de voet kunnen opgeheven, verminderd of gecompenseerd worden. Hoe? De podotherapeut behandelt de voet door een corrigerende of beschermende techniek toe te passen, zoals schoen- en zoolcorrecties of een orthese (hulpmiddel ter ondersteuning van lichaamsdelen).
· Behandeling van afwijkende teenstanden en ernstige huid- en nagelaandoeningen. Bij bijvoorbeeld ingegroeide nagels wordt een op maat gemaakte beugel geplaatst. Heb je diepe likdoorns? Die kunnen worden verwijderd.
· Behandeling van voeten met een standsafwijking, voetklachten door overbelasting, voetproblemen die vooral bij kinderen voorkomen, voetblessures, nagelproblemen en voetklachten die patiënten die lijden aan diabetes, reuma en vaatklachten kunnen hebben.
· Het geven van voorlichting en advies aan patiënten is ook belangrijk. Immers kan bijvoorbeeld door de juiste lichaamshouding of door het kopen van de juiste schoenen, klachten worden voorkomen of vermindert.
Wat is de werkwijze van een podotherapeut?
Laat je je voetklachten behandelen door een podotherapeut? Dan zal hij eerst je voet onderzoeken. Om daadwerkelijk te voelen waar de pijn optreedt neemt hij je voet in zijn hand. Vervolgens inventariseert hij de functionele eigenschappen van je voet, knie en heup. Ook worden je voetstand en je houding gemeten. Het belastingpatroon bepaald. Je looppatroon wordt gemeten in een loopanalyse en in beeld gebracht door middel van video analyse.
De volgende stap is het opstellen van een behandelplan. Er wordt een plan van aanpak voorgesteld, bijvoorbeeld het dragen van speciaal schoeisel of het doen van bepaalde oefeningen. Bedenk dat jij als patiënt ook een belangrijke rol hebt bij het oplossen van je klachten.
Ben je gestart met de voorgestelde therapie? Maak je gebruik van bepaalde hulpmiddelen? Na enige tijd, bijvoorbeeld acht weken, volgt er een controle. Er zal je gevraagd worden of er vorderingen zijn. Helpt de voorgestelde therapie? Levert het gebruiken van de hulpmiddelen het gewenste resultaat op? Hulpmiddelen die niet het gewenste resultaat opleveren kunnen vaak worden bijgesteld. Om die reden is het erg belangrijk om feedback te geven. Op basis daarvan en verder onderzoek kan het beoogde resultaat dan bereikt worden.

Wanneer een kind last heeft van voetklachten of problemen met de motoriek dan is het belangrijk om hier op tijd iets aan te laten doen. De voet van een kind maakt een razendsnelle ontwikkeling door en wanneer er sprake is van klachten dan is het verstandig om een podotherapeut in te schakelen om deze problemen te verhelpen. Kinderpodotherapie kan bijvoorbeeld ingezet worden om een afwijkende voetstand, een apart looppatroon of een opmerkelijke houding te verbeteren. Door deze klachten op tijd te behandelen kan er worden voorkomen dat er later andere fysieke ongemakken optreden bij kinderen die last hebben van deze problemen.

Veel mensen weten niet precies wanneer je het beste naar een podotherapeut zou moeten gaan. Om een podotherapeut te bezoeken hoeven er niet altijd al pijnklachten aanwezig te zijn, voorkomen is namelijk nog altijd beter dan genezen. In dit artikel zetten we verschillende redenen voor je op een rijtje, waarom en wanneer je een bezoek zou moeten brengen aan een podotherapeut.


Heeft u klachten of bent u bang dat er mogelijk klachten ontstaan, dan zie ik u graag in de praktijk. Samen gaan we opzoek naar de juiste oplossing!
Tot ziens.
